Put some informations about your eshop here (address, contacts etc.)
 

CASE ECO ROMANIA

 

Prezentare

Vom prezenta in acest articol cateva tipuri de case realizate din materiale ecologice, accesibile atat ca pret, cat si ca tehnologie.
Suntem la inceput de drum in materie de constructii ecologice. Pentru a avansa, e nevoie, in primul rand, de o schimbare de mentalitate, precum si de solutii ecologice adaptate fiecaruia dintre noi.
Paradoxal, dar cel mai usor e sa gasesti materialele si tehnologia necesare. In fond, care sunt materialele suta la suta ecologice? Piatra, lemnul si pamantul. Nu se gasesc aceste materiale? Ba bine ca nu! Primele doua, de altfel, sunt folosite relativ constant in constructia (sau decorarea) caselor.
Al treilea material, insa, e complet ignorat de arhitectura curenta romaneasca si are un prost renume. Pe scurt, lutul e materialul saracului. E folosit inca la tara doar de cei care nu-si pot permite caramida sau, si mai bine, beton armat.
E drept ca marea majoritate a caselor din sate sunt din paianta sau chirpici, insa proprietarii acestora nu se prea mai impaca cu acest gand, iar cine isi permite, darama vechea casa si construieste una noua si Ñbunaî din blocuri de BCA.
Sau, daca nu au bani pentru o astfel de schimbare majora, trag o spoiala de ciment pe vechiul lut si se relaxeaza, convinsi fiind ca au scapat, macar temporar, de anatema jignitorului material. Astfel incat frumoasele case batranesti, cu lutul varuit anual, racoroase vara si calduroase iarna, au fost treptat inlocuite de foarte kitschioase aratari cu prispa cimentuita, soclu placat cu gresie de interior si termopane albe.
Ceea ce se intampla la sate cu locuintele din chirpici sau paianta este o dovada cum nu se poate mai graitoare ca, din punctul de vedere al mentalitatilor, suntem departe de revolutia ce ne-ar putea permite sa devenim cu adevarat eco.
Insa trebuie sa mergem intr-acolo. E vorba de sanatatea noastra, deci trebuie sa ne intereseze! Pentru a inainta mai repede, avem nevoie de modele. Poate parea amuzant, dar modelele vin de la cei care ar putea avea lesne tipul de casa la care tanjesc taranii, din caramida si cu acoperis din sindrila bituminoasa.
Va vom prezenta, de pilda, cazul unei arhitecte romance, rezidenta ani buni in Canada, care acum construieste in Romania case din lut si chiar a reusit sa creeze o mica comunitate de oameni interesati de acest stil de constructie.
Am mai avea nevoie, probabil, si de incurajari din partea statului sau a institutiilor financiare. Ganditi-va, de pilda, ce reactie ati genera daca v-ati duce la ghiseul unei banci si ati cere credit pentru a construi o casa din lut.
Dupa stupoare, probabil ca vi se va spune ca asa ceva nu e posibil. Nu cred ca exagerez ca ne-ar prinde bine chiar si o campanie de informare. Asa cum la televizor ni se spune ca e bine sa bei apa si sa te ridici din cand in cand de pe scaun, nu vad de ce nu ni s-ar spune ca e foarte sanatos sa traiesti intre pereti din lut, sa avem acoperis din stuf ori pereti construiti exclusiv din lemn si, de ce nu, case rotunde, de dimensiuni rezonabile, perfect integrate in mediu.
Sa zicem ca am putea incepe cu casele de vacanta (desi sunt tanar, nu cred ca voi apuca vremea in care in Dorobanti se va construi prima casa din lut), cu clinicile de sanatate sau cu gradinitele. Iata cateva exemple, ca sa vedeti ca e realizabil!
Acoperisul din stuf - estetic si ecologic
Casa din Dunavatul de Jos cu acoperis traditional din stuf si interior contemporan in care rusticul a fost reinventat, ridicata pe o fundatie de piatra sparta si avand structura din lemn completata de zidarie din caramida. Stuful este complet impermeabil si foarte racoros, putandu-se ignifuga si trata impotriva mucegaiului.
In partea de acces a casei, insorita excesiv in timpul verii, acoperisul coboara pana aproape de pamant (pe aceasta fatada nu exista decat semiarcada accesului), in timp ce toate ferestrele sunt orientate spre privelistea apei dinspre est. Vitrarile sunt mari, iar comunicarile pe orizontala si verticala libere, zonele fiind delimitate printr-o structura de barne verticale. Proiect: arh. Alina si Bogdan Mihalca
Domul geodezic
O casa sub forma de sfera, a carei structura de rezistenta este alcatuita din poligoane regulate - de cele mai multe ori, triunghiuri echilaterale. Placarea structurii se face cu panouri din lemn, iar termoizolarea cu un strat de celuloza gros de 30 cm.
Ventilatia structurii este naturala si continua, datorata unei perne de aer intra-zid, iar interiorul casei poate fi incalzit dintr-o singura sursa de caldura. Rezistenta la cutremure? Chiar si cele de 8.5 Richter o lasa neafectata. Termen de constructie? O saptamana, o saptamana si ceva, pentru faza la rosu.
Casa din lut
Redescoperit de dna arhitect Ileana Mavrodin in… Canada, unde se numeste cob, lutul e pretuit la adevarata lui valoare, pentru ca este suta la suta ecologic: pamant, nisip, apa si paie. Pentru ca respira, si asigura un aer sanatos incaperilor, termoizoleaza excelent si poate fi pus in opera aproape de oricine.
Casele cob sunt ieftine, la sub o zecime din valoarea uneia din materiale industriale, iar materia prima se afla… la picioarele oricui. Inca ceva: rezista incredibil la cutremure, deoarece structura este de tip monolit, iar materialele sunt flexibile. Un experiment efectuat in Vancouver a aratat ca ramai linistit in casa si la 9 grade Richter.
In imagine, un experiment reusit de dna Mavrodin pe malul stang al Nerei, langa satul Sasca Romana. Stratul de sol decopertat pentru construirea fundatiei a fost urcat pe acoperis, impreuna cu vegetatia aferenta. Astfel incat casa verde nu e doar racoroasa, ci si perfect integrata in mediu. Detalii pe www.casa-verde.ro
Grota pentru trogloditi sau o locuinta desteapta?
Casa din Tunisia (zona Matmata-Chebika din apropierea desertului) amenajata in grota cu pamant lutos are un consum de energie extrem de mic. Sapatura larga rotunda sau patrata permite accesul luminii naturale, in zona centrala fiind Ño curteî cu vegetatie.
Marginile ridicate nu permit inundarea, iar lutul ofera o izolatie excelenta, mentinand racoarea cand afara este arsita, si caldura cand afara este foarte frig (in timpul noptii). Sapaturile in marginile deschiderii realizeaza organizarea locuintei, care beneficiaza de bucatarie cu cuptor (pentru gatit), zona de sedere, dormitoare.
Foarte interesante sunt si amenajarile de interior, care aduc mult cu decorurile minimaliste, dar care beneficiaza de decoratiuni Ñnaturaleî din ceramica, lana sau frunze de palmier
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one